perjantai 13. huhtikuuta 2012

Southampton, 10th April

Titanicin 100v. juhlavuoden kunniaksi päätin tehdä päiväreissun Southamptoniin, Titanicin lähtökaupunkiin. Tiistaina 10.huhtikuuta tuli kuluneeksi tasan sata vuotta siitä kun RMS Titanic lähti Southamptonin satamasta suuntanaan New York.

Titanic ja sen kohtalokas neitsytmatka on ollut Southamptonille merkityksellinen, minkä vuoksi Titanicin juhlavuotta juhlistetaan ympäri kaupunkia erilaisin tempauksin. Tiistaina avattiin mm. SeaCity museo, joka kertoo Southamptonin Titanic tarinan, sen miten se on koskettanut kaupunkia ja sen kansalaisia.

Maanantai-iltana arvoin vielä lähtöäni ennustettujen sateiden takia. Mutta kun sateet näyttivätkin siirtyvät ja löysin tietoa museon avajaisista päätin lähteä. Netistä selailin, mitä kaikkia nähtävyyksiä Southamptonin satamakaupunki tarjoaisi ja suunnittelin päivääni niiden pohjalta, joka muodostui "yllättäen" aika Titanic pohjaiseksi.

Päiväni oli erittäin onnistunut vaikka sadekuuro yllättikin iltapäivällä ja kengät kastuivat läpimäriksi. :)

Ensimmäisenä suunnistin East Parkin reunustalla sijaitsevalle Titanicin muistomerkille. Samanaikasiesti paikalla oli pari uutistoimittajaa tekemässä juttua Titaniciin liittyen.



 Vanhaan kaupunkiin johtava portti. Portti on ennen ollut osa muuria, joka on kiertänyt kaupungin. Niin muuri kuin muukin keskiaikainen rakennuskanta on kuitenkin tuhoutunut suurilta osin toisessa maailmansodassa. Ne mitä on jäänyt jäljelle on kuitenkin osattu hienosti jättää uusien rakennusten lomaan.



Tämä kohta satamaa oli lähin, mitä pääsi Titanicin lähtöpaikasta. Titanicin lähtösatama sijaitsee kuvasta nähden n. 500m vasemmalle. Satama, josta Titanic lähti 100 vuotta sitten on edelleen matkustuslaivojen käytössä.


 Puolen päivän aikoihin oli SeaCity -museon avaijaiset. Avajaiset koostuivat kulkueesta, jossa oli mukana paljon lapsia. Kulkueeseen osallituneet kantoivat kylttejä joissa oli nimet ja mahdollisesti myös valokuva. Kyltit kuvastivat Souhtamptonilaisia Titanicin matkustajia. Näin kunnioitettiin heidän muistoaan. Museon avasivat 8 ja 9-vuotiaat pojat, joiden isoisoisoisänsä olivat Titanicilla ja selviytyivät onnettomuudesta.



 The Grapes -pubissa kävin juomassa lasin viiniä. Pubi on ollut kyseisellä paikalla jo vuodesta 1911. Ymmärtääkseni Titanic -elokuvan alussa oleva pubi kohtaus olisi kuvattu tässä kyseisessä pubissa ja legendan mukaan kuusi miehistön jäsentä olisi ollut kyseisessä pubissa nauttimassa muutamaa tuoppia olutta, ajantajun hukattuaan he myöhästyivät tältä huono-onniselta matkalta. The Grapes oli suosittu niin miehistön kuin matkustajien keskuudessa. Tänä päivänä Pubin seiniä koristaa mm. Titanic aiheiset taulut.



 Päivän mittaan East Parkiin muodostui ääriviivat Titanicista, eli pystyis kävelemään kannen päästä päähän ja saamaan hieman mielikuvaa laivan koko luokasta. Nurmikkoon ja asfalttiin oli piirretty myös mm. savupiippujen, pelastusveneiden ja ohjaamon paikat. Valotolppiin oli ripustettu kaikkien matkustajien nimet ja jotain muita tietoja, kuten syntymäkaupunki, ikä, jne.


Päivän päätteeksi kävin vielä kiertämässä SeaCity -museon. Pääsin, sinne vielä ilmaiseksi ystävällisen naisen lahjoittaessaan lippunsa minulle :) Pääsipähän ilmaiseksi 8,5 punnan sijaan. Museossa oli nähtävänä esimerkiksi robotti, jolla hylkyä on käyty ensimmäisen kerran tutkimassa sekä hylystä nostettuja tavaroita, mallinnoksia hyteistä sekä ohjaamosta, vain jotain mainitakseni. Museossa olisi voinut käyttää vaikka kuinka paljon aikaa. Suosittelen siis, vaikka hinta onkin aika kova.
___________________________________________________________________________

Lomani jatkuikin vielä loppuviikon Kiran kotiintulon siirtyessä. Päivät ovat tosin kuluneet pääosin vain löhöillen ja nukkumalla pitkään, vähän olen saanut myös pääsykoekirjaa luettua eteenpäin.
Kolme viikkoa niin Suomi kutsuu ja karkkilakko loppuu! :)

Ei kommentteja: